Вакуумні індикатори

Якщо в конструкцію на ТТЛ мікросхемах необхідно ввести семисегментні куплю вакуумні індикатори люмінесцентні, то в якості дешифратора цілком підійде мікросхема К155ІД1, призначена для управління високовольтними газорозрядними індикаторами. З алгоритмом роботи мікросхеми можна познайомитися тут, а схема управління семісегментним вакуумним індикатором ІВ12 на дешифраторі К155ІД1представлена ​​на рис.1.

Управління вакуумними індикаторами

рис.1

Замість К155ІД1 можна використовувати К133ІД1 або К133ІД6, вакуумні індикатори можуть бути ІВ-3, ІВ-6, ІВ-28, ІВ-11, відповідно змінюючи напругу їх живлення. Характеристики та цоколевку індикаторів можна подивитися тут.

При необхідності можна зробити і навпаки – управляти високовольтним газорозрядним індикатором за допомогою звичайної ТТЛ або КМОП мікросхеми. Для прикладу на рис.2 представлена ​​схема підключення високовольтного індикатора до лічильника-дешифратор К176ІД8.

включення індикатора

рис.2

На місці ключів можуть працювати будь-які малопотужні транзистори, що витримують напруга живлення індикаторів (характеристики і цоколевка високовольтних індикаторів тут). На загальний анод індикатора необхідно подати його робоча напруга позитивної полярності (щодо загального проводу) через струмообмежуючі резистор. В принципі схема включення індикатора та ж, що і при використанні в якості дешифратора К155ІД1 (рис.3).

Схема включення індикатора

рис.3

При бажанні вакуумними люмінесцентними індикаторами можна управляти і серією 514, призначеної для роботи з слабкострумовими семисегментними світлодіодними індикаторами (рис.4).

Схема включення індикатора

рис.4

Оскільки К521ІД1 у спрямовує індикатором із загальним катодом, то схема підключення буде виглядати так:

Схема включення індикатора

Для дешифратора ж К514ИД2 схему включення індикатора доведеться змінити: Схема включення індикатора

Схема включення індикатора

.

Мітки: куплю вакуумний індикатор, куплю газорозрядні індикатори, газорозрядне індикатор, Семисегментний індикатор