Які радіодеталі є «золотими»

мікросхеми

Почну, мабуть, з друкованих плат, в яких мікросхеми майже золоті, зустрічаються подібні РЕК рідко, але в старих приймачах, телевізорах, деякому обладнанні вони присутні. Особливо багато таких плат, мікросхем у військовому обладнанні, але мені туди, природно, доступу немає, і не буде.Але, наприклад, дешифратор марки 514-ІД-2 або К-514-ІД-2, такий симпатичний, як ніби в рожеву кофточку одягнений – він має позолочені висновки. У дешифраторі ІД-1 золота трохи більша кількість, але і деталька постарше буде. А є ще зовсім золоті (реально) мікросхеми, які маркуються К-564, 564-ІП-3, 564-ІМ-1. Золото можна виділити і з мікросхем 564-ЛС-2, 564-ЛЕ-5, 564-ЛП-2, 564-ТМ-2 – у цих компонентів ніжки і «животик» із золота. Між іншим, дорогоцінний метал може бути в різних кількостях і в аналогах до цих мікросхем, а самі вони знаходяться і в пластикових, і в металевих корпусах, але от самі корпусами нам, дівчаткам, абсолютно не потрібні.

покупаем микросхемы

покупаем микросхемы

транзистори

У транзисторах також присутній трішечки приємного для нашої жіночої душі жовтого металу. Ось, наприклад, взяти такий КТ-602-Б – у нього золотий «животик», якщо вам зустрінеться подібна деталь, тягніть в засіки, стане в нагоді. А ще золотовмісні є і 2Т-608-Б, 2Т-603-А, 2Т-312-Б. Деякі транзистори «ховають» золотце всередині себе, ось КТ-808 – Щоб витягнути з нього дорогоцінний метал – спиляєте капелюшок. А у КТ-814, КТ-817 «скарб» всередині корпусу, в підставі.

конденсатори

Між іншим, в старих РЕК можна виявити не тільки золото, а й платину.Хочете платинові сережки? Тоді шукайте кондери типу KM, з цифрою 5, вони зелені, або ж руденькі з цифрою 6. Ось, якщо ви знайшли такі, то можна сказати, що вам невимовно пощастило, адже це дуже дорогі детальки.

Для себе я ще з’ясувала, що варто звертати увагу не тільки на більші деталі, такі як мікросхеми, транзистори, конденсатори, але і на дріб’язок – роз’єми, контакти, перемикачі, реле, реостати, радіолампи, особливо, якщо вони знаходяться в обладнанні та апаратурі до 1991 року випуску. Звичайно, не всі ці детальки з чистого золота, багато серед них і просто позолочених, з мікронним напиленням, але нам це теж стане в нагоді. Так, ще, що мені повідав мій батько, що якщо не знаєш, яка радіодеталей містить дорогоцінний метал, то це все можна з’ясувати в Інструкції до апаратури (якщо вона збереглася), адже раніше до неї додавалася спеціальна таблиця, в якій вказувалося точний зміст золота і в яких воно деталях знаходиться – зручно, правда.

Що робити з деталями

Спочатку мене охопила жадібність і бажання самої витягти золото, платину та інші корисні для мене дорогоцінні метали. Але тут мій турботливий чоловік обурився, сказавши, що йому потрібна жива і здорова дружина, і ніякої афінаж проводити ні вдома, ні на дачі я не буду, а просто знайду компанію, яка прийме у мене весь мій «скарб» і дасть мені грошики, яку я і витрачу на свій розсуд. І якщо мені не подобається ювелірка магазинна, то я можу поїхати на моря-океани, якщо вже я заробила солідну суму грошиків.

Ну що ж, і чоловіки бувають іноді мають рацію. Я здзвонилася з цією компанією, під’їхала і здала мої «цінності». Що мене дуже порадувало, що гроші мені виплатили відразу ж, та ще й за поточним курсом лондонській біржі. Мені ж навіть курс на сайті показали. Так що, все по-чесному: я їм свої детальки, вони мені мої гроші.